STUDENTBERÄTTELSER

STUDENTBERÄTTELSER
STUDENTBERÄTTELSER

Många av våra studenter hör av sig efter kurserna och berättar hur bra de har haft det, vad de lärt sig och om hur många nya vänner och erfarenheter de fått. Nedan samlar vi några av berättelserna så att du som är på väg kan inspireras av våra tidigare studenter.

Lena i Montpellier 2004
Emma på Malta 2004
Michaela på ungdomskurs i Harrogate, sommaren 2005

La vie à Montpellier, sommaren -04
När jag kom till Montpellier i juni möttes jag av en ganska stor stad i härlig sommarvärme. En månad hade jag planerat att stanna, varav två veckor skulle innehålla franskalektioner på ‘Accent Francais’ mitt inne i staden. Jag hade egentligen inte så mycket intresse för Frankrike och mina språkkunskaper var mer spanska än franska, men när två tjejer, Nanna och Madeleine fått tag på en lägenhet i Montpellier, kom jag på att det kunde vara trevligt att åka dit och studera lite av det vackra språket français. Så allt jag gjorde var att fylla i en anmälan över nätet till NOMAD Språkresor, vart jag ville plugga och hur länge, sedan fixade de resten. Lätt som en plätt!

…avnjuter en baguette i Montpellier

Hur som helst, vi installerade oss snabbt i lägenheten och i stans små medeltida gator, parker, pubbar och restauranger… I skolan möttes jag av en energisk och fräknig fröken som bara pratade franska. Det var en mindre chock då jag verkligen inte ens kunde säga ”ja” på franska, och att prata engelska var lika med skamvrån. Detta var dock mycket bra och smart av fröken förstod jag i efterhand. Det var nämligen bara att sätta i gång och göra sig förstådd på teckenspråk-/spansk-/engelsk- svenska. Detta mycket speciella sätt att kommunicera på gled efter några dagar mer och mer in på ett fransk-liknande språk, som jag och mina fyra klasskamrater febrilt försökte behärska. De använde sig dock av deras hemspråk, brasilianska, amerikanska och malay.

Lektioner under förmiddagarna, kombinerat med evigt praktiserande med stans alla trevliga människor under eftermiddagarna, en och annan strandraggar-replik på playan + en hel drös nattliga konversationer på puben, gjorde faktiskt att två veckor med NOMAD fick mig att känna mig riktigt fransk! Jag fick med mig en hel del grammatik från skolan, och det är verkligen inga problem att hitta någon att öva franska med i Montpellier!

Torget i Montpellier

Det finns verkligen mycket roligt att hitta på i Montpellier, och jag hade en höjdarsemester! Skolan anordnade även mycket trevliga utflykter, vi åkte bland annat och paddlade flod-kayak. Om man vill uppleva frankrike, få en inblick i franskan utan att stressa och samtidigt ha en trevlig semester så är detta verkligen att rekommendera! ”Pas de press, pas de stress, ç’est la vie à Montpellier!”

/Lena Söderlund, med NOMAD Språkresor i Montpellier (Frankrike) 2004
Läs mer om Accent Francais

Fyra månader på Malta
Jag tillbringade fyra månader på Malta, en liten ö i Medelhavet, där jag pluggade engelska på English Language Academy i Sliema. ELA är en liten skola där alla känner alla, vilket gjorde det personligt och att man snabbt kände sig välkommen och fick nya vänner från olika länder. Skolan erbjuder många olika typer utav kurser. De är väldigt hjälpsamma och de försöker ta hänsyn till dina önskemål och behov. På första skoldagen får man göra ett test för att se vilken nivå man ligger på så att man hamnar i rätt undervisningsgrupp. Stannar man på skolan en längre tid får man byta grupp i takt med att man gör framsteg och lär sig mer. Skolans lärare är i alla åldrar och har ett nära förhållande till sina elever. Vad som förvånade mig var att de var så intresserade av varje elev. Även skolans elever är i alla ålder, under sommaren är det dock mest yngre. Eleverna kommer från hela världen och man behöver aldrig vara ensam. Jag har träffat många nya människor och många av dem håller jag fortfarande kontakten med.

Så här kul kan man ha på Malta

Varför skall man då studera engelska på Malta? Malta är en liten ö, vilket är bra för man känner sig inte vilsen i det nya landet. Det är en trygghet om man inte är van vid att resa själv. På Malta finns det mycket att se och du kan lätt ta dig fram på ön med hjälp av buss som är ett billigt färdmedel och ett äventyr i sig, De två största anledningarna till att välja Malta är det underbara klimatet samt deras levnadssätt som är nyttigt för oss svenskar att prova på!

Enligt mina erfarenheter är NOMAD en bra språkresearrangör som förmedlar prisvärda kurser på skolor utomlands. Det gick snabbt och lätt att boka språkkursen via NOMADSs hemsida. Jag fick även utan några problem den hjälp jag behövde från NOMAD i kontakten med skolan på Malta.

Mitt tips till dig som vill åka utomlands är att åka med en öppen inställning till det nya landet. Försök att glömma det svenska levnadssättet och det svenska språket, åk ensam och umgås bara med folk från andra länder! Ta chansen att åka till Malta och English Language Academy! Jag gjorde det och ångrar det inte, tvärtom jag planerar redan för fler månader på skolan…

/Emma Persson, med NOMAD Språkresor i Sliema (Malta) 2004
Läs mer om English Language Academy

Två veckor på ungdomskurs i England
Hej!
Jag heter Michaela och jag är 15 år. Jag åkte till Harrogate i England alldeles själv. Det var helt fantastiskt. En stor upplevelse i mitt liv som jag alltid kommer att minnas. Jag gick i skola, bodde hos en underbar familj som tog emot andra studenter från hela världen, mycket lärorikt det med!

Michaela och hennes japanska vän Aya

Skolan var helt perfekt! Första dagen så fick man göra ett prov så de såg vad man kunde och därefter så hamnar man i den klassen som passar en bäst. Jag har dyslexi så det var jättebra! Jag valde inte intensivkurs utan en med lite sporter, för det lär man ju sig också på. Vi åkte också på en massa roliga utflykter.

Jag fick massor med nya vänner som jag håller kontakt med bla. en från Kina, en från Japan och en från Tjeckien. Flickan från Tjeckien ska jag kanske snart åka och hälsa på. Det här va den bästa sommaren i mitt liv! Jag kan verkligen rekommendera det här till alla som vill vara med om lite extra och inte bara umgås med andra svenskar.

/Kramar Michaela, med NOMAD Språkresor i Harrogate (England) sommaren 2005
Läs mer om Harrogate Tutorial College ungdomsprogram

Kommentera