Ska du besöka Jönköping och är på jakt över vad som finns att göra i staden? Vi har tagit fram en guide som hjälper dig på traven! Här hittar du både utflykter och upplevelser som du kan ta del av när du besöker ljuset vid Vättern.

Besök Vätterstranden

Vätterstranden är en av Sveriges populäraste strandpromenader, med utsikt över Vättern och möjlighet att ta båtturer till olika platser längs sjön. Det finns också gott om aktiviteter att göra, som beachvolley, cykling och minigolf.

Vätterstranden på våren

Gå en runda i Tändsticksområdet och besök Tändstickmuseet

Tändsticksområdet ligger längs järnvägsspåret vid Vättern och består av gamla fabrikslokaler som har omvandlats till konstgallerier, butiker, caféer och restauranger. Här finns även Tändsticksmuseet, som berättar om historien om tändstickstillverkningen i Jönköping. På Tändsticksmuseet kan du lära dig mer om hur tillverkningen av tändstickor blev ett globalt företag och du kan även göra egna tändstickskapslar.

Ta en tur i Stadsparken

Stadsparken i Jönköping är en av Sveriges äldsta offentliga parker, anlagd redan 1896. Parken är känd för sin vackra trädgårdsanläggning och sitt stora utbud av olika blommor under sommarmånaderna. Här kan du också promenera längs den gamla stadsmur som omgärdar parken, eller ta en paus vid Fågeldammen och mata fåglar.

Vandra i Dumme mosse

Dumme mosse är ett av länets största naturreservat och ligger väster om staden. Här kan du ta del av den rika faunan och floran i de täta skogarna och långa myrarna, samt ta en vandring längs den utbyggda stigen med infotavlor om områdets historia och natur. Ett perfekt utflyktsmål för en dag i naturen.

Promenera i Dumme mosse

Besök en restaurang

Jönköping har ett stort utbud av restauranger, med mat från hela världen. Ta en gastronomisk resa till Iran på Restaurang Zaffran, upplev det svenska köket på Sjön eller njut av grillat på Blackstone Steakhouse. Oavsett vad du är sugen på, så finns det en perfekt restaurang för dig i Jönköping. För en aktuell guide till Jönköpings krogliv kan du besöka White guide.

Gå på en fotbollsmatch

Sist men inte minst, så bör du gå på en fotbollsmatch och se Jönköping Södra när du är i Jönköping! Laget levererar underhållning av högsta klass och du kan passa på att njuta av en traditionell fotbollskorv på läktaren.

Bild: Moralist, Public domain, via Wikimedia Commons