Fotbolls-vm år 2022 kommer att spelas i Qatar. Detta är första gången VM kommer att hållas i Mellanöstern och den första gången en arabisk nation har rättigheterna att arrangera tävlingen. Qatar vann rätten att arrangera VM efter en omstridd valkampanj, där man anklagades för att ha köpt röster från FIFA-medlemmar. Landet har också blivit kritiserat för sin behandling av arbetare som bygger arenorna, och sina förhållanden för LGBTQ-personer.

Även om det finns många kontroverser kring Qatar som VM-värdnation, så har landet lovat att använda teknisk innovation för att hålla tävlingen klimatneutral och bygga de bästa arenorna i VM-historien. Det är också första gången VM spelas under vintermånaderna, eftersom Qatar har extremt höga temperaturer under sommaren.

Under Fotbolls-vm kommer 32 lag att tävla om att bli världens bästa fotbollsnation. Turneringen börjar traditionsenligt med gruppspel där varje lag möter de andra lagen i sin grupp en gång. Efter det går de 16 bästa lagen vidare till det så kallade knock-out stadiet där det är vinna eller förlora. Slutspelet avslutas med en final där de två bästa lagen i turneringen möts för att avgöra vem som kommer att bli världsmästare år 2022.

Sverige slutade två i kvalgruppen och fick därmed kvala för att få spela i VM. I kvalet slog vi Tjeckien men förlorade därefter mot Polen, detta betyder att Sverige inte kommer att spela i VM 2022.

När börjar VM i Qatar – turneringen startar i November

Den 20 november kl 16 svensk tid startar Fotbolls-vm i Qatar och premiärmatchen spelas mellan Qatar och Ecuador. Därefter följer fler matcher mellan England och Iran, Senegal och Nederländerna samt Usa och Wales.

Arenor

I Qatar finns 8 arenor, här nedan hittar du en lista över samtliga inklusive kapacitet.

ArenaStadAntal matcherKapacitet
Lusail Iconic StadiumLusail1080 000
Al Bayt StadiumAl Khor960 000
Al Janoub StadiumAlWakrah740 000
Ahmad Bin Ali StadiumAl Rayyan740 000
Khalifa International StadiumAl Rayyan840 000
Education City StadiumAl Rayyan840 000
Stadium 974Doha740 000
Al Thumama StadiumDoha840 000

Kontroverser och dödsfall kopplade till mästerskapet

Amnesty International har anklagat Qatar för att använda sig av tvångs- och slavarbete vid byggandet av infrastrukturen inför VM 2022. Enligt Daily Mirror så har snittlönen för gästarbetare i Qatar varit mindre än 1 pund i timmen och att dessa har jobbat under usla förhållanden.

Enligt en undersökande rapport från brittiska The Guardian som baserades på data från ambassader och olika länders arbetsmarknadsinstitut beräknas det att mer än 6500 gästarbetare från Indien, Nepal, Bangladesh, Pakistan och Sri Lanka har dött mellan 2010 och 2020.

Vilka länder bojkottar VM i Qatar?

I dagsläget har inga länder bestämt sig för att bojkotta vm i Qatar men grupper i Tyskland, Danmark och Norge arbetar för att få länderna att göra så.